Ugrás a tartalomra

Közös emlékezés Káldor Adolfra

2023. augusztus 10. csütörtök
A szakrendelő névadójának unokái látogattak Budafokra
Közös emlékezés Káldor Adolfra

John Kaldor Lyonból érkezett a feleségével, öccse, Peter pedig Sydneyből repült Budapestre, hogy együtt megnézzék a nagypapáról elnevezett orvosi rendelőintézetet Budafokon augusztus 4-én.

A bejáratnál dr. Kiss Norbert, a XXII. kerületi szakorvosi rendelő ügyvezető igazgatója és Ludván Katalin ápolási igazgató fogadta a vendégeket, akik Krieger Krisztina önkormányzati képviselő kíséretében érkeztek a látogatásra.

A testvérpár az ügyvezető kalauzolásával járta végig az épületet. Kiss Norbert a rendelőktől a laboratóriumon át a sebészetig több helyiségbe is bevezette őket, és részletes magyarázattal kísérve megmutatta az ott lévő műszereket, technikai eszközöket.

A kutatóorvosként dolgozó John Kaldor a HPV-fertőzés és a méhnyakrák kapcsolatát vizsgálja, jelenleg Franciaországban, de editor felesége is otthonosan mozog az orvostechnikai kérdésekben, így nem véletlenül mutattak élénk érdeklődést a rendelőkben található felszerelések iránt. Peter Kaldor ugyan nem „szakmabeli”, hanem zenész, de láthatóan őt is lenyűgözték a nagypapa nevét viselő egészségügyi intézményben látottak.

A testvérpár elhozta és megmutatta Káldor Adolf eredeti diplomáját, amelyet a nagypapa emlékét őrző kerületnek szántak örökös kölcsönként.

– Mi vagyunk az egyetlen élő leszármazottai Káldor Adolfnak. Nagyon örülünk, és megtisztelő, hogy találkozhatunk olyan emberekkel, akik ápolják nagypapánk emlékét – fogalmazott John, aki mély sajnálkozással vette tudomásul, hogy a tavalyi bornapokon eltűnt a szakorvosi rendelőintézet főbejárata mellett lévő, dr. Káldor Adolfról készült portré, amelyet 1967-ben mintázott meg a Munkácsy Mihály-díjas Schaár Erzsébet. Mint megtudtuk, a Káldor család rokoni szálakkal is kötődött a szobrászművészhez, ezért ez különösen fájdalmasan érinti őket.

A vendégeket ezek után Garbóci László vezette nagypapájuk volt lakóhelyéhez. A budafoki református templom mellett, a Leányka utca sarkán lévő, most bokrokkal, fákkal beültetett parkocska helyén állt egykor a kerületi orvos háza és rendelője. A helytörténész rengeteg érdekességet osztott meg a Kaldor fivérekkel. Elmondta, hogy a rendelőintézet 2014-ben vette fel nagypapájuk nevét, beszélt Káldor Adolfról, a számos kitüntetésben részesült városi főorvosról, aki 1909-ben nyitotta meg orvosi rendelőjét Budafokon. Kiemelte, hogy mennyire kedvelték az itt lakók a zsidó származású orvost. Kimenekítését többször is megszervezték, amelyet ő azért nem fogadott el, mert nem hitte el a zsidóüldözésről szóló híreket. A köztiszteletben álló főorvost származása miatt végül elhurcolták a haláltáborba, ahol 1944 nyarán életét vesztette.

Garbóci László számtalan történetet mesélt, miközben a Savoyai teret útba ejtve bevezette a látogatókat a Magdolna Udvarba, ahol Gyönki Viktória muzeológus mutatta meg a helytörténeti gyűjteményt.

A Városházán a kerületbe érkezett vendégeket Karsay Ferenc polgármester köszöntötte, aki nagyon hasznosnak, helytörténeti szempontból igen jelentősnek tartotta a találkozást.

– Változatlanul keressük az ellopott mellszobrot, a rendőrség sem zárta még le az ügyet. Reméljük, hogy megkerül Schaár Erzsébet alkotása. de a hozzánk került új dokumentumok és fényképek segítségével tervezzük egy új portré megrendelését is. Inkább két műalkotás legyen Káldor Adolfról, mint egy sem – mondta a polgármester, aki ezek után közös ebédre invitálta az egykori orvos unokáit.

Tamás Angéla


 

Tisztelgés a holokauszt áldozata előtt

Az ausztrál testvérpár, John és Peter Kaldor eljött Budafokra, hogy nagypapájukra emlékezve megnézzék az egykori orvosról elnevezett Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézetet. A kutatóorvos John Kaldorral a látogatás létrejöttéről beszélgettünk.

– Milyen ismeretek birtokában látogattak el Budafokra?

– Szüleink Budafokról származtak, itt nőttek fel a II. világháború előtt. Édesapám (Káldor Imre – a szerk.) 1948-ban vándorolt ki Ausztráliába. Mi hárman már ott születtünk, de sokat hallottunk Budafokról. Tudtuk, hogy nagypapánk volt itt a helyi orvos, és meghalt a háború alatt. Nem ismertük az egész múltat, a család teljes történetét, így azt is csak évekkel később tudtuk meg, hogy a nagypapánk a holokauszt áldozata lett Auschwitzban.

Később öcsémmel és gyermekeinkkel eljöttünk Magyarországra, mert hallottuk, hogy Budafokon van egy Káldor Adolf nevű utca, de akkor nem ismertük fel ennek a jelentőségét.

– Hogy történt a kapcsolatfelvétel?

– 2023-ban feleségemmel és családommal fél évet Franciaországban töltöttünk, töltünk. Lyonban hallottam valakitől, hogy Budafokon egy orvosi rendelőintézet viseli a nagypapánk nevét, és úgy gondoltam, hogy erről szeretnék többet is megtudni. Feleségemmel most nem vagyunk nagyon messze Magyarországtól, tehát könnyebben megnézhetnénk. Egy magyar orvos kollégám segítségével kapcsolatba léptem Kiss Norberttel, aki nagyon segítőkész volt, sőt az önkormányzatot is tájékoztatta az érkezésünkről. Amikor testvérem, Peter hírét vette Sydneyben – ahol egyébként mi is élünk –, hogy ideutazunk, úgy gondolta, neki is itt a helye. Volt egy öcsénk, aki sajnos öt évvel ezelőtt elhunyt, de az ő szellemében, az ő képviseletében is jöttünk. A polgármester úr támogatásával, Krieger Krisztina és dr. Kiss Norbert segítségével egy nagyon jó látogatási programot állítottak nekünk össze, amit az egész családdal megosztottunk.

– Mivel foglalkozik?

– A prevenció területén dolgozom orvos kutatóként. A fertőző betegségek és a rák prevenciójával foglalkozom. E tekintetben az édesapám és nagypapám nyomdokaiba léptem. Jó volt megtudni azt is, hogy nagypapám nemcsak klinikai orvos volt, hanem gyakorlatilag a közegészségüggyel foglalkozott. Ő volt a népegészségüggyel foglalkozó orvosok egyik első képviselője Magyarországon, és Budafokon is ezt a tevékenységet fejtette ki. Nagyon örülök, hogy ily módon én is követhetem a példájukat.

Tamás Angéla